Tijdens de uitvaart

Van Nature Uitvaartzorg - Traan

Neem de tijd, juist op een moment als deze even stil staat

Simon Rhijnsburger

Overlijden

In geval van overlijden is het belangrijk eerst even tot rust te komen. Het is al gebeurd, gehaast handelen heeft op het moment vaak geen zin.

U kunt, zodra u daaraan toe bent, mij bellen op 06-54127346. Ik ben dag en nacht bereikbaar. Neem bij overlijden ook altijd contact op met de (huis)arts. Tijdens een weekend, avond, nacht of feestdag kunt u contact opnemen met de huisartsenpost. Een arts moet altijd het overlijden officieel vaststellen.

Zodra u gebeld heeft kom ik naar u toe. Ik neem de tijd om te luisteren en om samen met u de situatie te overzien.

Stap voor stap

In de week van een overlijden komt er veel op u af. In korte tijd moet er veel gebeuren. Steeds stel ik mijzelf de vraag: Wat is er nu op dit moment nodig? Ik vind het belangrijk met u de beslissingen te nemen als ú er ook aan toe bent en als het moment daar is. Stapje voor stapje, niets overhaasten maar gewoon de tijd nemen. Als het nodig is dan kom ik graag diezelfde avond of morgen weer langs om met u de volgende stap te zetten.

Ruimte

Het is voor mij belangrijk dat u, als naaste, alle de ruimte heeft om te doen wat er in uw hart leeft. Ik zal daartoe soms op de voorgrond aanwezig zijn om u  te begeleiden, soms op de achtergrond om juist ruimte te geven. Maar in alle gevallen sta ik naast u om u door deze moeilijke tijd heen richting te geven. Er is altijd alle ruimte voor emoties.

Intensieve begeleiding

In de aanloop naar de dag van de uitvaart ben ik dagelijks met u in contact om op iedere vraag zo duidelijk als mogelijk antwoord te geven. Bij een thuisopbaring zal ik ook iedere dag even langskomen om te controleren. Tijdens deze momenten kunnen we de uitvaart verder vorm geven en samen toewerken naar een mooi en waardig afscheid.

Zoals een jas moet passen bij iemands postuur, zo moet ook de invulling van het afscheid passen bij de overledene

Opbaren

Er zijn vanuit de wet nauwelijks beperkingen om een overledene op te baren. Steeds vaker vind het opbaren thuis plaats. Maar ook op school, in de kantine van de sportclub, het verzorgingstehuis of in de kerk kan er ruimte worden gecreëerd om een overledene op te baren. Ik wil u hierin graag adviseren en met u meedenken om de plaats van opbaring warm en persoonlijk in te richten.

Laatste Verzorging

Het verzorgen van de overledene kan voor nabestaanden van grote betekenis zijn. Het is het laatste lichamelijk tastbare wat u als nabestaande voor de overledene kunt doen. Daarom geef ik u graag de keuze om mee te helpen met de laatste verzorging. Ik verzorg de overledenen met veel aandacht en op een professionele manier. Het verzorgen van de overledene op een respectvolle en professionele wijze is erg belangrijk. Het draagt op een positieve manier bij aan de start van de verwerking.

Een dochter die meehielp haar moeder te verzorgen vertelde me: ‘dit was voor mij het mooiste moment van de hele week. Ik kon mama aanraken, ik kon haar voelen en haar opmaken, alsof het voor haar eigen feestje was’

Kist

Sinds 1991 is het niet meer verplicht om in een kist te worden begraven of gecremeerd. U kunt voor alternatieven kiezen zoals een lijkwade, mand of opbaarplank. Ook zelfgemaakte kisten zijn mogelijk. Om een kist persoonlijk te maken zie ik ook steeds meer kisten die door de nabestaanden worden beschilderd en versierd. Dit maakt de kist persoonlijk, uniek en dichtbij. Ik informeer u graag over alle mogelijkheden en de bijbehorende kosten.

Kaart

De kaart of rouwbrief heeft de functie van het aankondigen van het overlijden. Deze aankondiging heeft een zakelijk karakter maar kan ook juist heel persoonlijk worden gemaakt.

Hoewel er altijd standaard kaarten met deels voorbedrukte tekst zijn, geef ik er juist de voorkeur aan om samen verder te kijken. Zowel qua beeld als tekst. Ieder mens is uniek, iedere aankondiging  van een overlijden ook.

Bij het samenstellen van de aankondiging ga ik uit van het unieke van de mens. Wat voor persoon was de overledene? Wat waren de favoriete kleuren? Zijn er foto’s en/of gedichten?

Ik zorg ervoor dat al het overige drukwerk steeds in lijn is met de gekozen stijl van de kaart. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de rouwadvertentie, (online) condoleance, liturgie, bidprent en bedankkaart.

Van Nature beeldmerk