Voor de uitvaart

Voor de uitvaart

Het geeft rust om te weten waar je aan toe bent

Voor de uitvaart

Er is de afgelopen jaren veel veranderd rond de uitvaart. Een voorbeeld hiervan is de snelle opkomst van het begraven op een natuurbegraafplaats, met fakkels en een ceremonie in de buitenlucht. Een crematie in de avond met een wandeling door de natuur en glühwein na afloop. Ee speciale afscheidsbijeenkomst bij leven om het samenzijn nog heel bewust te vieren.

Een recent bijgewoonde uitvaart kan voor u een aanleiding zijn om over uw eigen afscheid na te denken. “Zo mooi, zo wil ik het ook”. Voor een begrafenis of crematie kan in de meeste gevallen al veel worden vastgelegd. Het is fijn en geeft rust om voorbereid te zijn op wat komen gaat.

Inventariseren en kennismaken

Gratis en vrijblijvend neem ik graag de tijd om met u in gesprek te gaan over uw eigen afscheid of dat van iemand dichtbij. Voor mij staat de vraag centraal: Wat past van nature het beste bij u en de  nabestaande(n)? Dat is mijn uitgangspunt in ons contact.

Praktische onderwerpen die verder aan de orde komen zijn: Begraven of cremeren? Is er een verzekeringspolis? Is er een budget? Wie zijn de betrokken personen? Wat vind u mooi en wat past bij u? Welke vragen zijn er die nu direct beantwoord moeten worden?

Het is dan nog niet direct nodig om al een compleet draaiboek samen te stellen. Het doel is om samen bewust na te denken over het leven en de manier om er afscheid van te nemen. Het vastleggen hiervan kan ook in een paar zinnen of met een eenvoudig moodboard.

Kinderen bij de uitvaart

Kinderen staan midden in het leven. Bij bijna iedere uitvaart zijn er wel één of meerdere kinderen betrokken. Het is voor ouders of verzorgers vaak moeilijk om de kinderen bij een uitvaart of bij een naderend overlijden te betrekken. Kinderen hebben hun eigen beleving en spiegelen hun emoties vaak op hun gedrag.

Ik werk nauw samen met Sabina Krijger. Zij is erkend rouw- en verliesbegeleider. Een verlies kan een kind diep raken. Ook een te verwachten verlies van bijvoorbeeld een vader of moeder heeft al vóór het overlijden veel impact op een kind. Het is haar doel om kinderen samen met ouders of verzorgers te leren omgaan met verlies en verdriet. Door hier voor het overlijden aandacht aan te geven kunnen kinderen voorbereid worden op wat komen gaat. En zijn ze beter te begeleiden in de emoties waar ze mee te maken krijgen.

Wensenlijst of wilsbeschikking

Een deel van de wensen kunt u vastleggen in een zogenaamde wilsbeschikking of wensenlijst. Zowel bij uzelf, als bij nabestaanden als bij Van Nature Uitvaartzorg kan een afschrift van deze verklaring worden bewaard. Als het eenmaal zover is kan van hieruit het afscheid worden vormgegeven. Een voorbeeld van een wilsbeschikking kunt u hier per mail aanvragen.

Van Nature beeldmerk