Simon Rhijnsburger

Uitvaartbegeleider en overledenenverzorger

Over mij

Regelmatig stellen mensen aan mij vragen als: ‘Hoe kom je erbij om dit werk te gaan doen?‘ of ‘Wat maak je allemaal mee?‘ Logische vragen, al komen ze soms wel wat direct. Ik ga altijd graag in gesprek over mijn werk uitvaartverzorger en welke invloed dit heeft op mij en mijn gezin.

Ik houd ervan om mensen te helpen, te adviseren en anderen ruimte te geven. Het zit in mijn aard om mij snel voor anderen open te stellen en daarbij ben ik toegankelijk in de omgang. In één van de eerste reviews vergeleek iemand mij met een ‘achtbaanbegeleider, professioneel, betrokken begripvol en menselijk’. Ik herken mij helemaal in deze omschrijving. Het verzorgen van een persoonlijke uitvaart sluit aan bij mijn talenten en bij wat ik van nature fijn vind om te doen.

Al vroeg in mijn jeugd kwam ik regelmatig in aanraking met uitvaarten. Mijn vader werd veel gevraagd als spreker bij uitvaartdiensten en ik ging vaak met hem mee. Deze uitvaarten hebben veel indruk op mij gemaakt. In 2006 leerde ik een vriend en collega, kennen die naast zijn bestaande werk een uitvaartonderneming was gestart. ‘Dit is ook werk dat bij jou past’ was iets wat regelmatig in onze gesprekken terugkwam.

In 2016 heb ik de keuze gemaakt om een opleiding voor uitvaartverzorger te gaan volgen. Hierna ben ik in mei 2017 het bedrijf Van Nature Uitvaartzorg gestart. Het bedrijf maakt vanaf de start een mooie groei door en steeds meer mensen weten mij te vinden als er iemand komt te overlijden of net is overleden. Inmiddels heb ik al tientallen families mogen begeleiden bij een overlijden.

In het werk maak ik natuurlijk veel dingen mee. Vaak is er verdriet, soms ook boosheid of opluchting en dwars door alle emoties heen is er ook ruimte om te lachen. In wat ik over uitvaarten vertel ben ik vaak wat terughoudend. Ik probeer hier altijd zorgvuldig mee om te gaan.

Ik hecht veel waarde aan een persoonlijke en toegankelijke uitvaart. Ik stel mijzelf vaak de vraag bij het voorbereiden van een uitvaart:

Hoe kunnen álle nabestaanden op hun eigen manier afscheid nemen?’

Wat betekent ‘van nature’?

‘Van nature’ betekent letterlijk ‘vanuit genetische aanleg bepaald’. Ik ben ervan overtuigd dat, als je afscheid neemt op een manier die van nature bij je past, je beter op de uitvaart terug kunt kijken. Een ’tevreden’ gevoel over de uitvaart helpt je in de verdere rouw. Tevreden zet ik bewust tussen aanhalingstekens omdat gevoelens natuurlijk altijd gemengd en persoonlijk zijn.

Toegankelijk en helemaal van deze tijd

Je kunt mij dag en nacht bereiken voor een melding van overlijden

06-54127346

De prent op mijn visitekaartje

Jean Baptiste Monnoyer 1636 – † 1699

Deze oude prent naar het werk van Monnoyer spreekt mij bijzonder aan. Het toont de kwetsbaarheid van de bloem; vergankelijk, net als het leven zelf. De rode tulpen zijn uitgebloeid. Je herkent het misschien wel; bij de lichtste aanraking valt het blad al van de bloem af. Ik herken daar de kwetsbare, tere en broze kant van het leven in.

Mooi detail aan dit werk zijn de drie afgevallen bloemen rondom de vaas. Het laat een stuk natuurlijk verval zien dat past bij mijn werk op de scheidslijn van overleven en overlijden.

In de eenvoud van de kleuren rood, bruin en blauw schuilt ook de kracht. Er is eenheid en rust in het boeket. Acceptatie van het tijdelijke. De kleuren vormen tevens de basiskleuren in de huisstijl van Van Nature Uitvaartzorg.

Bewonder dit werk in het Rijksmuseum